Знаете ли кое е най-голямото естествено  езеро у нас? То

...
</TD
>Знаете ли кое е най-голямото естествено  езеро у нас? То
Коментари Харесай

Знаете ли кое е най-голямото естествено езеро у нас?

Знаете ли кое е най-голямото естествено  езеро у нас? То е част от Бургаския езерен комплекс. Дължината му е 9,6 км, ширината от 2,5 до 5 км, площта която заема е 28 км2, а дълбочината стига до 1,3 метра. Това е Бургаското езеро, а през днешния ден Sofia24.bg ще ви опише за него.

То е отделено от Черно море чрез пясъчната коса Кумлука и се свързва с него посредством стеснен канал. Над езерото минава Виа Понтика – една от огромните въздушни автомагистрали на мигриращи птици от цяла Европа. В него гнездят 254 типа птици, 61 от които са включени в Червената книга на България.

Много от тях са редки за Европа, а девет са рядко срещани и в международен мащаб. Тук могат да се следят събрани на едно място, гнездящи нощни, дребни бели и гривести чапли. Любопитно е, че езерото е ситуирано в града, между жилищните квартали –  Горно и Долно Езерово. Тук се намира и Екопаркът за биоразнообразие и различен туризъм “Вая ". Той се простира на 700 декара.

Тук може да видите птиците в естествената им среда. Дървени указателни табели насочват към забавните местенца, които да разгледате: Езерото с лилиите, Мостът на водните кончета, Скривалището на раците, езеро " Сърце ".

Големи макети на птици пък демонстрират по какъв начин наподобяват жителите на това неповторимо място. В рамките на екопарка има и малко стопанство, в което се отглеждат коне, патици, кокошки и други. Предлага се състезателен лов на риба и конна езда.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР